13.05.2012

Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym.



Jest w moim domu od zawsze. Zmieniają się tylko owoce - wiśnie, truskawki, czereśnie, jabłka lub... rabarbar. 
Rabarbar lubię chyba tylko w ciastach. Nie znoszę kompotu z rabarbaru, a rabarbar z samym cukrem wykręca mi usta na samą myśl. Ale ciasto... to co jakiś czas spełniające się marzenie kulinarne. 

Składniki:

ciasto
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185g masła
3 duże żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego

kruszonka
185g mąki pszennej
100g cukru
125g masła
cukier waniliowy

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia na stolnicy. Dodać pokrojone masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w wałek i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wylepić nim dno blachy (wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Podpiec w piekarniku na  złoty kolor (piec około 20 minut) i lekko ostudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić rabarbar, posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści soki. Podsmażać około dwóch do trzech minut. Odsączyć.

Kruszonka: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopione masło połączyć z suchymi składnikami. Dobrze wymieszać. 

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem truskawkowym i wyłożyć na nim odsączony rabarbar. Posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać kruszonką. 
Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Można podawać je także z łyżką bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.



Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką dodaję do akcji: 

Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

7 komentarzy:

Smaczny Kąsek pisze...

Takie ciasto kojarzy mi się z wiosennymi wypiekami mojej mamy! Super! :)
Tylko czemu wskazówka o podawaniu z bitą śmietaną takimi małymi literkami?! :P

agattekh pisze...

Rabarbar i dżem truskawkowy musi być pyszne :-)

Madleine pisze...

mmm lubie takie połączenia :)

Anonimowy pisze...

swietne ciasto! troche czasochlonne ale warto wlozyc odrobine serca bo jest przepyszne :)!

Nieśka pisze...

Hmm, dobrze znać domowy sprawdzony przepis:)

Grande pisze...

oj, to prawda :) chociaż dla mnie ciasta robione przez moją Mamę to niedoścignione ideały ;)

Anonimowy pisze...

super ciasto, tylko nie lubie rabarbaru wiec robie podobne tyle ze np. z jagodami(: pozdrawiam